tisdag 1 februari 2011

Träningsvärk

jag har ju gått på bodypump och alltid lidit av min träningsvärk i en vecka efteråt och tyckt att det varit sååå tråkigt eftersom jag inte kunnat träna då..men nu läste jag det här på http://www.forumbody.se/ i en debatt...

Av Joachim Bartoll

"Först och främst måste man skilja på vanlig träningsvärk och den mer extrema fördröjda muskelvärken (DOMS).


Du bör vara medveten om att träningsvärk bara är en känsla som uppstår när muskeln förstärker sig själv. Det är alltså inte nedbrytningsprocessen du känner, utan när värken uppstår i muskeln håller kroppen redan på att förstärka sig. Dessutom är det väl vedertaget att träningsvärk inte har något samband med återhämtningens olika faser. Träningsvärken sitter oftast kvar långt efter att muskeln är förstärk och totalt återhämtad.



Jag och många andra coacher brukar dela in träningsvärken i olika grader och dra slutsatser utifrån dessa om träning och återhämtning.



Första gradens träningsvärk

Detta är den typ av värk du känner när du spänner en muskel maximalt. När du är avslappnad ska du inte känna någonting alls. Första gradens träningsvärk ska man alltid träna sig igenom. Det är vid denna grad av träningsvärk som superkompensation uppstår.



Andra gradens träningsvärk

Detta är den typ av värk du känner hela tiden. Så fort du kontraherar muskeln det minsta gör sig värken påmind. Denna grad av träningsvärk ska man också träna sig igenom, men endast under ett eller två efterföljande träningspass. Om värken inte gett med sig då med ditt nuvarande träningssplit bör du lägga in en extra vilodag.

Det är väldigt viktigt att lära sig att träna sig igenom andra gradens träningsvärk för att träna kroppen till att återhämta sig effektivare. Detta gäller inom alla idrotter och även inom styrketräning och bodybuilding. Du kommer att tjäna på det!



Tredje gradens träningsvärk

Här kan man kategorisera rejäl DOMS. När du grimaserar och skriker bara av att borsta tänderna, ta på dig en tröja eller sätt dig på en stol har du tredje gradens träningsvärk. Vid denna grad räcker det med att vidröra muskeln för att det ska göra ont. Denna grad ska aldrig tränas igenom, enda undantaget är aktiv återhämtning/vila i form av extremt lätta högreps för att få in lite blod i muskeln och få bort slaggprodukter. Faktum är att aktiv återhämtning är ett måste vid denna grad av träningsvärk. Det viktigaste att komma ihåg är dock vad du gjorde för att åstadkomma denna träningsvärk så att du ALDRIG gör det igen. Extrem muskelvärk bromsar ned återhämtningsprocessen. Om du är ute efter att öka så snabbt som möjligt i muskelmassa ska du undvika tredje gradens träningsvärk som pesten! "


Kanske 2 bodybump pass ena veckan samt ett simpass och andra veckan löpträning borde sätta fart på min kropp!!;)

2 kommentarer:

  1. Var länge sen jag hade riktig träningsvärk =)

    SvaraRadera
  2. jaaa vad AVIS jag blir på dig..vill också kunna gå på bodypump och "måbra" efteråt...men DU kanske skulle lägga på mer vikter?? ;)

    SvaraRadera